Σάββατο 24 Αυγούστου 2019

ανάπαιστος στίχος

πτυχια γαλλικων β1
ρεβυθια και σοδα
Μαξίμου για Σκοπιανό: Κενή περιεχομένου η συζήτηση για το όνομα χωρίς τις δύο βασικές προϋποθέσεις

«Φρένο» στην ονοματολογία και τις διαρροές επιχειρεί να βάλει η ελληνική κυβέρνηση


ανάπαιστος στίχος

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγματευτικός πυρετός μεταξύ των δύο χωρών.




  • Φωτογραφίες - ΣΟΚ: Έτσι έσπαγε κεφάλια ο Βίκτωρας Ρέστης


Η νέα, έκτη, πρόταση που έπεσε στο τραπέζι και που «διέρρευσε» από σκοπιανά μέσα ενημέρωσης έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις, με την ελληνική κυβέρνηση να σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι οποιαδήποτε πρόταση για το όνομα είναι κενή περιεχομένου αν δεν υπάρξει πρώτα συμφωνία στις βασικές προϋποθέσεις που θέτει η Αθήνα.

Η διαρροή από τα Σκόπια έκανε λόγο για «Ilidenska Republika Makedonija», με την ελληνική πλευρά να φέρεται να εξετάζει την πρόταση αλλά να βάζει αστερίσκους και να ζητάει διευκρινίσεις από την ηγεσία της γειτονικής χώρας.

Πολιτικοί αναλυτές και διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί η Ελλάδα ένα τέτοιο όνομα διότι κρύβει αλυτρωτικές τάσεις και θα είναι δεινή διπλωματική ήττα για τη χώρα.

H εξέγερση του Ιλιντεν είναι εθνική εορτή στα Σκόπια, εμπεριέχει αλυτρωτικές βλέψεις, αποδέχεται την ύπαρξη μακεδονικού έθνους και έχει όλα όσα η ελληνική πλευρά πρέπει να αποφύγει. Είναι δε σίγουρο ότι θα φέρει και αντιδράσεις στη Βουλγαρία.

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης σπεύδουν να χαμηλώσουν τους τόνους όσον αφορά τα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι και παραπέμπουν στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ στη Σόφια.

«Σε σχέση με τα όσα αναφέρονται σε σχετικά δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, ο Πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συναντήσεις με τον ομόλογό του από την ΠΓΔΜ υπογράμμισε πως "έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση να διανυθεί"», αναφέρουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου και προσθέτουν:

«Η συζήτηση για οποιοδήποτε όνομα είναι κενή περιεχομένου, εάν δεν έχουν πρώτα εκπληρωθεί οι δύο βασικές προϋποθέσεις, τις οποίες η κυβέρνηση έχει θέσει, ακολουθώντας την εθνική γραμμή, από την αρχή της διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό.

Δηλαδή ότι:

  • το erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία.
  • η υλοποίηση της Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ - ΝΑΤΟ).

  • Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου