Στην κατεύθυνση αυτή, έχοντας δίπλα του τον νέο γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Γιάννη Μπράχο, ο κ. Κατρούγκαλος ανακοίνωσε πως το υπουργείο σχεδιάζει δύο μεγάλες επιχειρηματικές αποστολές, μία στη Νότια Αμερική και μία στις χώρες της Αφρικής.
ελλαδα μαυροβουνιο καναλι
αξια της γλωσσομαθειας
Παράλληλα, ανέδειξε την ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερο βάρος σε χώρες που η Ελλάδα έχει ήδη παρουσία, αλλά μπορούν να αναπτυχθούν πολύ περισσότερο οι οικονομικές σχέσεις, φέροντας ως παράδειγμα τη Νότια Κορέα, την Ινδία και την Ιαπωνία.
Κατά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Κατρούγκαλος διαμήνυσε πως η εξωστρέφεια έσωσε τις ελληνικές επιχειρήσεις μέσα στην κρίση και παρατήρησε ότι «η ανάπτυξη είναι γεγονός, όπως καταγράφεται σε όλους τους δείκτες», αναφέροντας ενδεικτικά την αύξηση των εξαγωγών, των επενδύσεων. Ωστόσο, επισήμανε την ανάγκη η ανάπτυξη να περάσει στην κοινωνία και να φανεί στην καθημερινότητα του πολίτη.
Σε αυτό το πλαίσιο, προέταξε πως πρέπει να υπάρξει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που να στηριχθεί στα προτερήματα της ελληνικής οικονομίας. Ως παράδειγμα, ανέφερε τη βιοποικιλότητα που με μια ελαφρά βιομηχανία, όπως είπε, «μπορούμε να παρασκευάζουμε και να συσκευάζουμε αγαθά της ελληνικής γης και να τα εξάγουμε στο εξωτερικό». Βασικό εταίρο σε αυτή την προσπάθεια ενέταξε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών την ΕΕ.
Από τη μεριά τους, οι εκπρόσωποι των επιμελητηρίων ζήτησαν από τον κ. Κατρούγκαλο συντονισμό στον προγραμματισμό των επιχειρηματικών αποστολών, καθώς αποστολές εκτός από το υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποιούν και τα ίδια. Ο κ. Κατρούγκαλος συμφώνησε με το αίτημα των διμερών επιμελητηρίων και δεσμεύθηκε ότι θα τους στέλνει κάθε εξάμηνο το πρόγραμμα των επιχειρηματικών αποστολών που διοργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών, με δικαίωμα να κάνουν παρεμβάσεις.
Κοινή βούληση όλων των συμμετεχόντων στη συνάντηση ήταν αυτές οι συναντήσεις να επαναληφθούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου